ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Muidense melkveehouder bezorgd om stikstofplannen: "Met het mes op de keel gaan rare dingen gebeuren" | NH Gooi

Muidense melkveehouder bezorgd om stikstofplannen: "Met het mes op de keel gaan rare dingen gebeuren"

  • Vrijdag 10 juni 2022 om 08:59 | bijgewerkt: maandag 13 juni 2022 om 13:15 uur
  • Jeroen Langenhof

Net als alle andere boeren in Nederland kijkt ook de Muidense melkveehouder Frans-Jan Ter Beek met meer dan gemiddelde belangstelling naar de presentatie van de stikstofplannen van het kabinet. Een deel van de plannen kwam eerder al op straat te liggen. Daaruit valt af te leiden dat boeren zich op het ergste moeten voorbereiden. 

NH Nieuws

Als gevolg van het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren zag Frans-Jan al menig boer uit de omgeving het bijltje er bij neergooien. En volgens de melkveehouder dreigt daarmee uiteindelijk een hele branche om te vallen. "Ook de toeleverende en de afnemende industrie, zoals de melk- en de voerfabrieken, kunnen voor de paar boeren die overblijven ook niet meer blijven bestaan", aldus Ter Beek. "Daarmee zakt het hele systeem in elkaar."

Impact voor boeren gigantisch

Op basis van wat er eerder aan stikstofplannen uitlekte, maakt Frans-Jan zich geen illusies: de gevolgen voor de boeren, ook in Noord-Holland, zullen enorm zijn. "Zoals de plannen er nu liggen, zal de impact gigantisch zijn", zo schat de melkveehouder in. "Je hoort van alles. Van zeventig tot tachtig procent stikstofreductie in sommige gebieden. Dat klinkt heel onheilspellend. Dan is het in het westen en het zuiden van Nederland gewoon afgelopen met de boeren."

"Natuurlijk moet er iets gebeuren, maar dan wel met z'n allen"
Frans-jan ter beek, melkveehouder

Overigens zul je Ter Beek niet horen zeggen dat er geen milieuprobleem bestaat. Volgens de melkveehouder heeft de sector zich al enorm ingespannen om de uitstoot van stikstof te reduceren. "Natuurlijk moet er wat gebeuren, maar dan wel graag met z'n allen", oppert Ter Beek. "We staan hier nu onder de aanvliegroute van Schiphol, een bedrijf zonder natuurvergunning. En die vliegen gewoon door. En ook Tata Steel stoot nog steeds gewoon uit zonder vergunning."

Ter Beek verwacht niet dat de boeren de plannen, hoe ze dan ook precies zullen uitpakken, zomaar zullen slikken. En ook zelf zal 'ie, zoals al eerder in het verleden, opnieuw de baricaden opgaan als de situatie daarom vraagt. "Moeten we nou weer het land plat leggen of de supermarkten 'leeg' demonstreren...", verzucht Ter Beek. "Daar heeft geen boer zin in. Maar als je op een gegeven moment het mes op de keel krijgt, dan gaan er rare dingen gebeuren. Dat is gewoon zo."