ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gemeente Hilversum ontvangt ruim 48.000 euro voor hulp slachtoffers toeslagenaffaire | NH Gooi

Gemeente Hilversum ontvangt ruim 48.000 euro voor hulp slachtoffers toeslagenaffaire

  • Woensdag 12 januari 2022 om 13:33 | bijgewerkt: om 13:51 uur
  • Daan Visser

De gemeente Hilversum ontvangt 48.054 euro van het Rijk om slachtoffers van de toeslagenaffaire te helpen. De gemeente verwacht dat geld volgende maand op haar rekening te hebben. 

Hilversum luchtfoto
Hilversum luchtfoto|Vranzvanmaaren, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Al met al hebben 185 Hilversummers zich gemeld als slachtoffer van de toeslagenaffaire, waarvan er 127 ook daadwerkelijk zijn aangemerkt als 'erkend gedupeerd'. De toeslagenaffaire draait om een keiharde fraudejacht van de Belastingdienst de afgelopen jaren. Gedupeerden werden onterecht als fraudeur bestempeld en moesten soms tot wel tienduizend euro aan 'onterecht' verkregen toeslagen terugbetalen.

Er komt nu van veel kanten hulp voor de gedupeerden. Zeker 88 Hilversumse gedupeerden hebben bij de gemeente aangeklopt voor hulp

Schrijnende situaties

Vorig jaar februari begon de gemeente met het bellen van hun inwoners die slachtoffer zijn geworden. Toen kreeg Hilversum de namen door van de Belastingdienst van mensen die 'misschien gedupeerd konden zijn.'

"En inderdaad troffen wij schrijnende situaties aan waar echt hulp geboden is", laat de gemeente weten. "De hulp die geboden wordt varieert van contact houden en informeren over de stand van zaken bij de Belastingdienst tot praktische ondersteuning om problemen helpen op te lossen."

Sinds januari dit jaar organiseert de gemeente ook persoonlijke gesprekken met de slachtoffers. Dit om te kijken of de gemeentelijke steun voldoende is geweest en om te inventariseren of er meer mogelijk is op het gebied van steun. Sinds begin dit jaar kunnen slachtoffers ook hun privéschulden indienen bij de gemeente, zoals schulden bij winkels of niet betaalde tandarts- of energierekeningen. 

Miljoenen voor hulp

Het Rijk heeft vorig jaar 48 miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan de Nederlandse gemeenten om de slachtoffers te helpen.

Daarvan wordt 12 miljoen euro daadwerkelijk overgemaakt. De overige 36 miljoen is beschikbaar voor declaraties van gemaakte kosten op dit gebied, zoals mogelijke extra kosten voor personele inzet en de bijdragen die inwoners zelf ontvangen.