ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise afvalophaler moet miljoenen bezuinigen en wil afval minder vaak ophalen | NH Gooi

Gooise afvalophaler moet miljoenen bezuinigen en wil afval minder vaak ophalen

  • Woensdag 19 mei 2021 om 12:36 | bijgewerkt: om 15:04 uur
  • Eva Doesborgh

De Gooise afvalophaler GAD heeft een miljoenentekort en moet komend jaar fors gaan bezuinigen. Het gaat om een bedrag van 3,2 miljoen, dat de afvalstoffendienst deels wil 'terugverdienen' door het meeste afval minder vaak op te halen. De Gooise gemeentes moeten zich buigen over deze maatregelen.

Afval
Afval

Het enorme tekort komt volgens de GAD onder meer door veel lagere vergoedingen  voor afval. "We kregen eerst altijd mooie vergoedingen voor afval, maar dit is nu veranderd. Waar we bijvoorbeeld eerst 120 euro voor een ton papier kregen, moesten we nu zelfs bijbetalen. Dan gaat het erg hard op een begroting", vertelt Inger van Gelderen van de GAD.

Daarnaast moet het bedrijf nu gaan betalen voor de afvalverbranding en wordt er meer afval gescheiden, wat ook meer geld kost. "De verwachting was dat we deze nieuwe kosten op konden vangen met de opbrengst van de afvalstoffen, maar dat viel dus vies tegen."

"We dachten nieuwe kosten op te kunnen vangen met de opbrengst van afvalstoffen, maar dat viel vies tegen"
Inger van Gelderen van de Gooise afvalstoffendienst

Minder vaak afval ophalen

De afvalstoffendienst heeft daarom verschillende bezuinigingsplannen neergelegd bij de zeven gemeentes van de Gooi en Vechtstreek. Een van de maatregelen die zeer waarschijnlijk zal komen, is het het minder vaak ophalen van afval. "Onze planning is nu niet zo efficiënt door de driewekelijkse ophaalmomenten. Dan rijden er de ene week veel auto's en de andere week weinig", aldus Van Gelderen. Vandaar dat er vermoedelijk wordt gekozen voor alleen twee- en vierwekelijkse ophaalmomenten. Dat gaat dus betekenen dat bepaald afval minder vaak wordt opgehaald. 

Het restafval zou dan bijvoorbeeld een week later opgehaald worden dan nu. Volgens Van Gelderen hoeft men zich echter geen zorgen te maken voor overvolle restafvalbakken. Sterker nog: het kan er zelfs voor zorgen dat mensen hun afval nog beter scheiden. "Zeventig procent van het afval dat men er nu in gooit, behoort eigenlijk niet in deze restafvalbakken. Als iedereen iets beter afval gaat scheiden dan is vierwekelijks inzamelen prima te doen."

Andere maatregelen

Daarnaast zijn er maatregelen bedacht om tarieven te gaan hanteren op bouw- en sloopafval en om de openingstijden van de scheidingsstations van de GAD te beperken.

Het algemeen bestuur van de Gooi en Vechtstreek hakt in juli definitief de knoop door over welke maatregelen er genomen worden.