ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 'Tachtig bewoners in De Stolpe niet goed voor zowel buurt als bewoners' | NH Gooi

'Tachtig bewoners in De Stolpe niet goed voor zowel buurt als bewoners'

  • Woensdag 03 februari 2021 om 10:50 | bijgewerkt: om 10:59 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Als gebouw De Stolpe aan de Hilversumse Zonnelaan wordt verbouwd tot beschermd wonen-locatie voor cliënten met psychische problemen van zorgaanbieder Kwintes, dan heeft dat een negatief effect op de buurt. Dat valt te concluderen aan de hand van een risicoanalyse van Bureau Ravenkop in opdracht van de gemeente Hilversum, Kwintes en buurtbewoners.

De Stolpe Hilversum
De Stolpe Hilversum |Google Streetview

Het voormalige verzorgingshuis De Stolpe werd vorig jaar gekocht door zorgaanbieder Kwintes. Het heeft plannen om er ongeveer tachtig cliënten met psychische of psychosociale problemen te huisvesten.

Al voordat Kwintes haar handtekening zette onder het koopcontract, waren er veel zorgen onder buurtbewoners. De zorgen worden gebaseerd op de tijd dat Kwintes het bewuste pand al huurde en er zo'n zestig cliënten onderdak bood. De buurt stelt regelmatig overlast te hebben gehad.

Dat Kwintes besloot het pand daadwerkelijk te kopen zorgde een jaar geleden voor veel onbegrip. De buurt vreest dat de komst van de psychische cliënten ernstige gevolgen heeft voor de leefbaarheid en de (sociale) veiligheid. Er wordt vooral gewezen naar het aantal potentiële bewoners. Dat zijn er voor de buurt veel te veel. 

Dat de zorgen van de buurt niet uit de lucht komen vallen, concludeert ook Bureau Ravenkop. Dat stelt nu dat er meerdere risicofactoren zijn voor zowel de buurt als voor de toekomstige cliënten. "Het plan zoals voorgesteld door Kwintes heeft een negatief effect op de leefbaarheid van de buurt de Boomberg", concludeert het rapport.

Acht grote risico's

Al met al komt het rapport tot acht grote risico's, zowel voor de buurt als voor de bewoners zelf. Voor de buurt kan probleemgedrag van de cliënten richting buurtbewoners een risico zijn, al dan niet doordat de medicatie wordt beïnvloed door drank- en drugsgebruik.

Maar ook voor de cliënten zelf zijn er de nodige zorgen. Zo is het pand feitelijk te klein voor de hoeveelheid cliënten die Kwintes er wil huisvesten. Er is maar een beperkte gemeenschappelijke ruimte, beperkte ruimte voor dagbesteding en een beperkte buitenruimte.

Het adviesbureau adviseert Kwintes om het aantal cliënten te verlagen, te kiezen voor een ruimere woonzorg-opzet en onder meer strikte huisregels te gaan hanteren. 

Vervolgstappen

Het rapport wordt de komende tijd besproken door de gemeente, Kwintes en de buurtbewoners. "De komende twee weken gaan wij deze rapportage verder bestuderen en kijken of en welke vervolgstappen nodig zijn", zegt wethouder Floris Voorink. Een eerste gesprek staat over twee weken gepland. 

Lees ook