GOOISE MEREN - Hoeven de inwoners van de gemeente Gooise Meren binnenkort geen plastic, metaal en drankkarton (PMD) meer in te zamelen? Als het aan VVD-raadslid Hugo Bellaart ligt wel en hij lijkt een groot deel van de gemeenteraad achter zich te hebben.
Bergen aan plastic, metaal en drankkartonnen worden verzameld in de PMD-opslaghal van het de Gooise afvalinzamelaar GAD. Het is het afval dat gescheiden is door inwoners in 't Gooi en dat vanaf daar weer verder wordt vervoerd om verwerkt te worden. Over het gescheiden inzamelen van glas, papier en gft is hij positief, maar de inzameling van plastic, metaal en drankkartons is Bellaart een doorn in het oog. "Met het beleid dat we hebben, waarbij we alles inzetten op het afval scheiden, helpen we niet zozeer het milieu, maar vooral de afvalindustrie."
Bellaart pleit dan ook al jaren voor het stoppen van het apart inzamelen van PMD. Met name het recyclen van plastic is een probleem. Hij ziet meer in het achteraf scheiden van het afval, de zogenoemde nascheiding. "Het leek in een heel goed idee, maar de inzameling is een drama. Dertig procent dat zorgvuldig ingezameld is door de inwoners van het Gooi gaat de verbrandingsoven in." Een andere deel gaat volgens hem rechtstreeks naar het buitenland.
"Kritiek op de PMD-inzameling is terecht. Veel van het plastic wordt inderdaad alsnog verbrand"
Rob Buurman van milieuorganisatie Recycling Netwerk vindt net als Bellaart dat het inzamelingsproces beter moet. "Kritiek op de PMD-inzameling is terecht. Veel van het plastic wordt inderdaad alsnog verbrand of komt in producten terecht die alsnog weinig milieuwinst opleveren."
Toch waarschuwt hij voor het helemaal stoppen van inzamelen door inwoners, de zogeheten bronscheiding. Buurman: "De oplossing om richting nascheiding te gaan is een kortetermijnoplossing, omdat je niet streeft naar milieuwinst maar simpelweg naar meer inzamelen."
Hij denkt dat het inzamelingssysteem kan worden veranderd de komende jaren en dat gemeenten juist richting de verpakkingsindustrie moeten aangeven dat het aantal plasticverpakkingen worden teruggedrongen.
Bewustwording
Volgens Inger van Gelderen, van de Gooise afvalinzamelaar GAD, heeft het zelf laten inzamelen door de inwoners ook een voordeel. Het draagt bij aan bewustwording. "Het effect dat mensen in de keuken zien wat voor afval ze allemaal hebben, helpt als preventie bij wat mensen kopen. Dat zou er voor pleiten om niet met het inzamelen te stoppen. Bij het GAD kennen ze de kritiek van Bellaart ook en willen ze graag reageren als we ze vragen of we op hun terrein mogen filmen.
De beleidsadviseur afval en grondstoffen van de GAD vertelt dat ze komend half jaar zelf onderzoek gaan doen naar wat de beste inzamelmethode is en ook bij de raadsleden in de zeven Gooise gemeenten te gaan vragen hoe zij er over denken. "Ik vind het nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Ik ben neutraal. Het maakt me niet uit wat het is, als we maar voor het beste systeem kiezen", zegt Van Gelderen.
"Het stopt niet bij de gemeentegrenzen. Ik ga daarmee door tot de PMD van tafel is"
Voor Bellaart staat de uitkomst al vast en daarom dient hij woensdag een motie in in de gemeenteraadsvergadering waarin hij oproept snel een besluit over het inzamelen van PMD te nemen en gemeenteraden meer te betrekken bij het beleid. Hij verwacht steun van een meerderheid van de gemeenteraad van Gooise Meren. Het betekent nog niet direct een einde van de inzameling van PMD, maar hij ziet het wel als het 'begin van het einde'. "Ik wil dat we het op verantwoorde wijze afbouwen."
Niet alleen zullen de inwoners dan minder hoeven scheiden, maar zullen de inwoners volgens Bellaart ook minder afvalstoffenheffing hoeven te betalen. Als de motie wordt aangenomen ziet hij dat als een overwinning, maar daarmee is zijn missie nog niet ten einde. "Het stopt niet bij de gemeentegrenzen. Ik ga daarmee door tot de PMD van tafel is."
Lees ook
-
Lange wachtrijen voor Gooise afvalstations leiden tot afvaldumpingen: "Dit kan echt niet"
Vrijdag 17 april 2020 om 13:21