ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent In zijn strijd voor duurzaamheid, maakt Daan spullen waar je je aan gaat hechten | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Zondag 28 april om 10:00 | bijgewerkt: woensdag 01 mei om 09:51 uur
  • Arend de Geus
NH Nieuws

Daan van Alkemade (54) uit Hilversum kan het niet aanzien: containers met afgedankte spullen, waarvan hij weet dat die zonder veel moeite een tweede leven zouden kunnen hebben. Hij overtuigde de gemeente Hilversum hem een ruimte te geven om die spullen in te kunnen omtoveren tot nieuwe producten.

Snapshot Video 249706 (04:20)
Daan maakt voor de NOS een tafel van flightcases NH Media

Als je Daan in 'Strijders' hoort vertellen, snap je meteen dat hij bij de gemeente een loods lospraatte. Zijn verhaal is zo simpel en vanzelfsprekend, daar moet je gewoon ruim baan aan geven. In de loods creëerde Daan Opwaarts: een plek voor spullen die te slecht zijn voor de kringloop, maar te mooi voor de stort.

Met jeugdig enthousiasme en een creatieve blik combineert hij halve spullen tot één hele of geeft hij ze een nieuwe functie, zoals in het geval van de tafels die hij maakt van afgedankte flightcases.

Upcycling

Bij Opwaarts komen ook vaak groepen scholieren. Daar vestigt Daan zijn hoop op, omdat hij merkt dat zij nog heel open staan voor het idee van upcycling, het geven van een nieuwe en duurzame functie aan oude grondstoffen. Het zou mooi zijn als zij later liever een oud tafeltje bewerken, dan dat ze een nieuwe kopen.

Daan gebruikt als voorbeeld van duurzaamheid een lamp uit een brandweerkazerne in Amerika. Die brandt al langer dan je je kunt voorstellen. Hóe lang dat is, hoor je hem zelf vertellen in de video.

Op 25 mei vindt het Opwaarts Upcycle Festival plaats: een open dag waarop je het werk van Daan en andere makers kunt zien en zelf aan de slag kunt gaan in workshops.

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

OLM

Vandaag om 16:00.

Terugluisteren