ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Naarder verdachte komt niet opdagen in rechtbank voor poging doodslag, want: 'geen zin' | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Woensdag 10 april om 17:44
  • Noor van Scherpenzeel

Een 20-jarige verdachte uit Naarden verscheen vandaag niet voor de rechter omdat hij 'geen zin' had. Dat stond in een handgeschreven briefje die hij aan de rechtbank in Lelystad had gegeven. Hij moest voorkomen vanwege poging tot doodslag en ander uitgaansgeweld in Hilversum. Een medeverdachte kwam wel opdagen.

Rechtbank Lelystad
Rechtbank Lelystad NH Gooi

De man zou in de vroege ochtend van 24 juli 2022 grof geweld hebben gebruikt tegen een andere man. Hij wordt daarvoor verdacht van poging tot doodslag en/of zware mishandeling. Ook zou hij een jaar later, op 12 maart, iemand met een mes hebben gestoken. Dit gebeurde allemaal op en rondom de Groest, het uitgaansgebied van Hilversum.

Hij zit op dit moment in voorarrest. Vandaag moest hij voor de rechtbank in Lelystad verschijnen, maar alleen zijn advocaat was er. Hij had niks gehoord van de verdachte. 

De rechter vertelde dat zij wel een handgeschreven briefje van hem hadden ontvangen. Daarop stond dat hij 'om 6.00 uur 's ochtends was wakkergemaakt voor een zaak die pas in de middag begint' en dat hij daar geen zin in had. De advocaat was niet gemachtigd, wat betekent dat hij de verdachte vandaag tijdens de rechtszaak niet kon verdedigingen. 

"We zijn bang dat hij dan gaat zwerven en op de Groest gaat rondhangen."
Officier van Justitie

Het OM pleitte ervoor de inhoudelijke behandeling zonder verdediging toch door te laten gaan, omdat de verdachte 15 april een intakegesprek zou hebben voor een nieuwe woning. Als hij daar niet naartoe zou kunnen gaan, zou hij mogelijk na detentie op straat terechtkomen. "We zijn bang dat hij dan gaat zwerven en op de Groest gaat rondhangen. Dat zou de kans op nieuwe incidenten groot maken." De verdachte kan ook niet meer bij zijn moeder intrekken omdat hij daar uit huis is gezet. Het is onduidelijk waarom. 

De rechter uitte zijn ongenoegen, maar besloot toch de zaak uit te stellen. "We vinden het erg vervelend, want we kunnen hier nu niks mee." De zaak wordt nu op een andere dag behandeld. Dan wordt de verdachte ook gedwongen aanwezig te zijn.

Andere verdachte

Een andere verdachte was vandaag wel aanwezig bij de zitting. Hij wordt verdacht van openlijk geweld bij het delict op 24 juli 2022. Zijn zaak ging wel door.

Op beelden is te zien dat hij bij een hevig gevecht tussen twee mannen (waaronder de eerste verdachte) staat en af en toe zelf schoppen uitdeelt. De verdachte zegt in de rechtbank dat hij spijt heeft van wat hij heeft gedaan. "Ik ben een lieve jongen. Ik zorg full time voor mijn oma en heb geen strafblad. Ik had die avond te veel gedronken en heb me daarom misdragen. Ik heb dan misschien af en toe een grote mond, maar ik ben nog nooit in zo'n gevecht terechtgekomen."

"Als de hulpverleners er niet zo snel waren geweest, was het misschien nog langer doorgegaan - met alle gevolgen van dien"
Officier van Justitie

Hij zegt wel dat het vooral zelfverdediging was en dat het slachtoffer zelf de confrontatie opzocht. "Hij was boos omdat iemand een drankje over zijn shirt had laten vallen. Ik probeerde het te sussen en wilde een nieuw drankje voor hem halen, maar hij bleef ons uitdagen. Later, buiten het café, is het uit de hand gelopen."

In de verklaring van het slachtoffer staat dat het anders liep en dat hij door één van de verdachten een drankje in zijn gezicht gegooid kreeg. Volgens zijn advocaat heeft hij sinds het gevecht last van paniekaanvallen, stress, angsten en kan hij niet goed slapen. In een brief die zijn advocaat voorleest staat dat hij 'volgens zijn huisarts PTSS heeft', maar hij wil niet naar een psycholoog omdat hij zich schaamt en het allemaal wil vergeten. 

Strafeis

Volgens het OM is de verdachte schuldig aan openlijk geweld. "De beelden zijn niet fraai. Ik vind het schandalig dat de hele groep door blijft gaan met schoppen en slaan, totdat de hulpverleners de straat inkomen. Als die er niet zo snel waren geweest, was het misschien nog langer doorgegaan - met alle gevolgen van dien. Dat vind ik heel erg kwalijk."

Wel had deze verdachte volgens de officier van justitie een beperkte rol tijdens het incident. Het OM eist daarom een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Ook moet hij zich, als het aan het OM ligt, verplicht melden bij de reclassering en 1.200 euro aan het slachtoffer betalen.

Over twee weken doet de rechter uitspraak. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

InJazz Radio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren