ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Familie van vermoorde Larense baby blijven ondanks veroordeling met vragen achter | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Woensdag 27 maart om 14:01 | bijgewerkt: om 15:05 uur
  • Daan Visser

De 35-jarige Amsterdammer Robbie S. krijgt een celstraf van 8 jaar voor het doden van een 3 weken oude baby in Laren. Dat heeft de rechter woensdagmiddag bepaald. Ondanks de veroordeling is het nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd in die decembernacht van 2022. 

Politie tijdens het uitvoeren van een reconstructie in de buurt
Politie tijdens het uitvoeren van een reconstructie in de buurt Caspar Huurdeman Fotografie - Baarn

De strafeis is lager dan de 10 jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen S. Zowel S. als de moeder van het meisje zijn niet aanwezig in de rechtszaal. 

De rechtbank rekent het de geboren Amsterdammer enorm aan dat hij tijdens het onderzoek niet duidelijk is geweest over wat er precies met het meisje is gebeurd in de nacht van 5 op 6 december van 2022. 

'Geweldsexplosie'

Robbie S. werd in januari van 2023 opgepakt nadat de baby van zijn toenmalige vriendin in de vroege ochtend van 6 december 2022 dood in haar bedje in Laren werd aangetroffen. Hulpdiensten probeerden het kind nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Het meisje werd drie weken oud.

De baby is in die nacht om het leven gekomen door een 'ware geweldsexplosie', zo stelde de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het meisje is overleden aan zwaar hersenletsel veroorzaakt door een 'enkele of meervoudige impact'. Verder waren er heftige schedelbreuken, bloeduitstortingen rond de oogzenuwen, een gebroken rib en zijn er minimaal 50 blauwe plekken over het hele lichaam te zien. "Het meisje had geen schijn van kans om te overleven."

Tekst gaat verder.

Maar de verklaring van S. over wat er precies is gebeurd die nacht strookt niet met het letsel bij de baby. Hij stelde tijdens de inhoudelijk behandeling dat hij met het kindje op de bank in slaap was gevallen en wakker werd van haar gehuil. Ze zou op de grond zijn gevallen en S. probeerde haar te troosten, waarbij hij per ongeluk haar hoofdje zou hebben gestoten tegen de muur. Daarna zou hij haar terug in haar bedje hebben gelegd. 

De rechtbank gelooft dat niet. Wat er precies gebeurde die nacht blijft onduidelijk. "Daarmee heeft de verdachte het leed voor de nabestaande alleen maar vergroot. Zij zullen met vragen en onzekerheid achterblijven", zo stelt de rechter. 

Minder toerekeningsvatbaar

Maar toch valt de daadwerkelijke straf 2 jaar lager uit dan de eis van het OM.  De rechtbank stelt namelijk dat S. minder toerekeningsvatbaar is, want uit onderzoek van de psychiater en psycholoog blijkt dat S. een verstandelijke beperking heeft en 'chronisch overvraagd werd in een ongelijke partnerrelatie.' Om hiermee te dealen gebruikt hij cannabis, waarvan het gebruik is geëscaleerd tot een verslaving. 

S. is niet de biologische vader van het kind, maar heeft haar wel erkend. Ze draagt ook zijn achternaam. Samen met de moeder heeft hij een ander kind van drie jaar oud, waarvan hij wel de biologische vader is. Hij is eerder vrijgesproken voor mishandeling van dit kind. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Flashback Radio Show | Vandaag om 21:00.
  • Dancehits uit de jaren 70, 80, 90, 00 gepresenteerd door Marcel Hergaarden.
  • 40UP Beat | Vandaag om 23:00.
  • Mark van Dale
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren