ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wethouder: 'Ruim 48.000 euro voor toeslagenslachtoffers is hartstikke welkom' | NH Gooi

Wethouder: 'Ruim 48.000 euro voor toeslagenslachtoffers is hartstikke welkom'

  • Zondag 23 januari 2022 om 10:00
  • Daan Visser

De gemeente Hilversum werkt aan verschillende manieren om slachtoffers van de toeslagenaffaire in de gemeente te ondersteunen. Het bedrag van ruim 48.000 euro vanuit het Rijk is daarbij ontzettend welkom. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Annette Wolthers in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag. 

NH Gooi Zaterdag - Gemeente werkt aan hulp voor slachtoffer toeslagenaffaire

Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Hilversum ruim 48.000 euro ontvangt om slachtoffers van de toeslagenaffaire te hulp te schieten. Naast dit bedrag dat in februari overgemaakt zal worden, is er ook nog een geldpot waar de gemeente extra kosten op kan verhalen. Maar hoe worden de ouders er precies mee geholpen? We gaan het erover hebben met verantwoordelijk wethouder Annette Wolthers.
Een toeslagen-enveloppe van de Belastingdienst
Een toeslagen-enveloppe van de Belastingdienst|Mystic Mabel

Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Hilversum ruim 48.000 euro ontvangt van het Rijk om slachtoffers van de toeslagenaffaire te ondersteunen. Daarnaast kan er nog uit een pot van 12 miljoen euro geld worden opgevraagd voor extra gemeentekosten die gemaakt zijn. Wolthers noemt dit bedrag 'hartstikke welkom.' 

Sinds januari organiseert de gemeente persoonlijke gesprekken met de slachtoffers om hun problemen met financiën, zorg, wonen en gezin inzichtelijk te maken. "Sommige mensen zijn bijvoorbeeld uit nood met bij hun ouders gaan wonen. Dan gaan wij kijken of wij bij huisvesting kunnen helpen."

Frustrerend

Na vermalen te zijn door de Belastingdienst en de landelijke overheid merkt Wolthers bij een aantal slachtoffers ook wantrouwen richting de lokale overheid. "Maar wij merken toch vooral dat mensen heel blij zijn dat we ze helpen en ook dat ze hun verhaal kunnen doen", zegt Wolthers. "Het is vooral frustrerend dat dit zo heeft kunnen gebeuren."

Wolthers zegt dat de gemeente nu 'het idee heeft dat alle slachtoffers uit de gemeente in beeld zijn.' "Het zijn er meer dan we aanvankelijk dachten." Van de 185 inwoners heeft de gemeente er 140 gesproken. Om er zeker van te zijn dat iedereen zo goed mogelijk bijgestaan is, wordt er een tweede ronde aan persoonlijke gesprekken georganiseerd. Wel zullen er nog een aantal slachtoffers moeten wachten tot 2023 wanneer hun zaak behandeld gaat worden. 

Luister het hele interview terug via deze link.