ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Politieke discussie over streetart in Hilversum: mooi of lelijk? | NH Gooi

Politieke discussie over streetart in Hilversum: mooi of lelijk?

  • Dinsdag 22 februari 2022 om 18:26
  • Ingmar Meijer

Mogen eigendommen van de gemeente in de openbare ruimte heel kleurrijk zijn? Of is het juist verstandiger wat minder uitbundig te zijn? Twee opgefleurde elektriciteitskastjes op het Marktplein in Hilversum zijn aanleiding voor de discussie die momenteel gevoerd wordt. 

Streetart op elektriciteitskastejs Marktplein
Veelbesproken streetart op de twee elektriciteitskastjes op het Marktplein|NH Nieuws / Ingmar Meijer

Vijf jaar terug heeft kunstenaar Eric van der Vegt de twee kastjes voorzien van streetart. Met toestemming van de gemeente Hilversum zorgde de Hilversummer voor een kleurrijk geheel. Sterker nog, het was ook zijn opdracht om de vaak saai ogende kastjes van veel kleur te voorzien.

Opvallend is dat de politiek nu pas de discussie aanslingert over 'het opvallende spuitwerk'. Een meer ingetogen en meer neutrale kleurstelling zou veel beter passen, meent Democraten Hilversum in een set vragen aan het college van burgemeester en wethouders over verrommeling in de openbare ruimte in het centrum van Hilversum.

Mooi of lelijk?

De kleine fractie vindt dat de gemeente hier meer de regie in moet hebben. GroenLinks haakte hier op social media op in door te vragen of de Hilversummers het werk mooi of lelijk vinden.

Bekijk hieronder een video met alle streetart op het Marktplein. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws

Zelf haalt Van der Vegt de schouders ervoor op. "Het zou leuk zijn als je maakt wat iedereen leuk vindt. In de politiek zou dat ook mooi zijn, dan hebben we maar één partij nodig, maar zo werkt het niet."

Vrolijkheid, meer uitbundigheid en kleur paste toen niet alleen goed bij de lancering van de Hilversumse city marketing-organisatie, die rond die tijd uitpakte met de omstreden slogan 'HLiversum'. Maar de kunst op de kastjes moest er onder meer voor zorgen dat deze verstoken bleven van posters en graffiti. Deze elektriciteitskastjes gelden vaak als aankondigingsborden in de openbare ruimte en als mooi doek voor onvergund spuitwerk.

Krabben

Die opzet is meer dan geslaagd, stelt Van der Vegt als hij met ons op het Marktplein staat, want er hangt al jaren geen poster meer op. Meteen controleert hij de kastjes, waar een enkele sticker op geplakt is. Geduldig krabt de Hilversummer het kleine plakkertje van 'zijn' kastje af met zijn nagel.

Streetart van Eric van der Vegt langs het spoor
Dit oog is onderdeel van 88 meter lange streetartproject van Eric van der Veht langs het spoor in Hilversum|NH Nieuws / Ingmar Meijer

Tijdens de verdere inspectie constateert de inmiddels bekende streetartist in Hilversum dat de verf begint af te bladderen door de mandjes, sturen en trappers van de fietsen die de laatste jaren tegen de kasten zijn aangezet. Het is hoog tijd voor een nieuwe lik verf. Nog voordat de politiek zich uitsprak over de bespoten kastjes, had de Hilversummer al het plan opgevat iets nieuws te gaan maken. 

Tijd voor iets nieuws

Het plan is om, net zoals eerst, niet zelf te gaan bepalen wat er op deze elektriciteitskasten moet komen. Van der Vegt gaat zijn oor te luister leggen bij de gemeente en ook bij de ondernemers in de omgeving om te kijken wat zij mooi vinden. Uiteraard voegt hij er vervolgens nog iets toe van zichzelf.