De jeugdwerkloosheid in Nederland is de afgelopen jaren schrikbarend gestegen. Landelijk ligt het percentage al op bijna 16%, en er is geen zicht op een daling van het percentage. Ook in Huizen zitten steeds meer jongeren thuis zonder werk.
De regiogemeenten hebben deze zomer een convenant ‘Aanpak Jeugdwerkloosheid’ gesloten, met als doel de jeugdwerkloosheid onder jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te bestrijden. GroenLinks Huizen ziet echter ook dat (hoger) opgeleide jongeren moeizaam aan een baan komen. Ook zij kunnen hulp gebruiken bij het vinden van werk. Voor deze jongeren hebben FNV- en CNV Jongeren samen met hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg de zogeheten Startersbeurs ontwikkeld.
De Startersbeurs is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die een MBO 2, 3 of 4, HBO- of WO-opleiding hebben afgerond (zie www.startersbeurs.nu). Met dit initiatief wordt deze doelgroep in staat gesteld om werkervaring op te doen en een ‘kickstart’ op de arbeidsmarkt te maken. Het gaat daarbij expliciet niet om reguliere banen, maar om werkervaringsplaatsen. De jongeren verdienen het dubbele van wat de gemiddelde stage biedt. Het is geen verlengde sollicitatie, het gaat om werkervaring die iemand aantrekkelijker maakt voor de arbeidsmarkt.
De ervaringen in de 72 deelnemende gemeenten zijn tot nu toe positief. Enkele grote gemeenten doen al mee met de Startersbeurs, zoals Almere, Dordrecht, Eindhoven, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam en Tilburg. Maar ook gemeenten die qua inwonertal met Huizen vergelijkbaar zijn gebruiken dit instrument, zoals Heusden en Dronten. Huizen zou een mooie aanvulling in dit rijtje kunnen zijn.
Om dit voor elkaar te krijgen heeft GroenLinks Huizen het college voorgesteld om de Startersbeurs ook in Huizen in te voeren.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met raadslid Larisa Landré, e-mail larisa@groenlinkshuizen.nl en telefoon 06-10861589
Bijlage: vragen aan het college d.d. 27 november 2013
Geacht College,
De jeugdwerkloosheid in Nederland is de afgelopen jaren schrikbarend gestegen. Landelijk ligt het percentage al op bijna 16% en er is geen zicht op daling. Ook in onze gemeente zitten steeds meer jongeren thuis zonder werk. GroenLinks Huizen is daarom zeer verheugd met het convenant ‘Aanpak Jeugdwerkloosheid’ dat de regiogemeenten in juni van dit jaar hebben ondertekend. Dit convenant heeft tot doel de jeugdwerkloosheid onder jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te bestrijden.
Wij zien echter ook dat (hoger)opgeleide jongeren moeizaam aan een baan komen. Ook zij kunnen hulp gebruiken bij het vinden van werk. Voor deze jongeren hebben FNV- en CNV Jongeren samen met hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg de zogeheten Startersbeurs ontwikkeld. De Startersbeurs is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die een MBO 2, 3 of 4, HBO- of WO-opleiding hebben afgerond (zie www.startersbeurs.nu). Met dit initiatief wordt deze doelgroep in staat gesteld om werkervaring op te doen en een ‘kickstart’ op de arbeidsmarkt te maken. Het gaat daarbij expliciet niet om reguliere banen, maar om werkervaringsplaatsen.
Om de werkervaringplaats tot stand te brengen, leggen de jongeren zelf het contact met een voor hun interessante werkgever. Daarna kunnen zij 6 maanden lang in het bedrijfsleven additionele werkzaamheden verrichten en daarmee werken aan competenties en vaardigheden die op de arbeidsmarkt belangrijk zijn én die aansluiten bij zijn of haar opleidingsniveau. Tijdens deze periode ontvangt de starter van de werkgever een tegemoetkoming van netto 500 euro per maand. Deze tegemoetkoming komt in plaats van een eventuele uitkering (of studiebeurs). Dit bedrag wordt, verhoogd met de reguliere werkgeverslasten, door de gemeente aan de werkgever gecompenseerd. Voor de werkgever is de starter in ieder geval wat betreft de vergoeding dus ‘gratis’ (overigens dient de werkgever wel te voorzien in adequate begeleiding en dat kost uiteraard personele capaciteit).
Toch vraagt de Startersbeurs ook van werkgevers een financieel commitment: voor iedere maand die de jongere bij het bedrijf in het kader van de Startersbeurs werkt, bouwt de jongere bij de werkgever een ‘trekkingsrecht’ van € 100,- op, in te zetten voor bijscholing. Na 6 maanden is er dus een spaarpot van € 600,- waarmee de starter bijvoorbeeld een arbeidsmarktrelevante cursus kan volgen (denk aan een presentatietraining of een andere arbeidsmarktrelevante vorm van bijscholing) of wordt een bijdrage geleverd aan het lesgeld indien de starter besluit om toch door te leren.
GroenLinks Huizen is van mening dat de Startersbeurs een laagdrempelig instrument is en vindt het belangrijk dat jongeren een ‘kickstart’ kunnen maken. Na maanden thuiszitten maken zij eindelijk stappen op de arbeidsmarkt, vergroten zij hun netwerk en komt er beweging in hun carrière. De jongeren verdienen het dubbele van wat de gemiddelde stage biedt. Het is geen verlengde sollicitatie, het gaat om werkervaring die iemand aantrekkelijker maakt voor de arbeidsmarkt.
De ervaringen in de 72 deelnemende gemeenten zijn tot nu toe positief. Enkele grote gemeenten doen al mee met de Startersbeurs, zoals Almere, Dordrecht, Eindhoven, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam en Tilburg. Maar ook gemeenten die qua inwonertal met Huizen vergelijkbaar zijn gebruiken dit instrument, zoals Heusden en Dronten. Huizen zou een mooie aanvulling in dit rijtje kunnen zijn.
Naar aanleiding van bovenstaande heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het college:
1. Bent u het met ons eens dat werkervaringsplaatsen voor jongeren van belang zijn in de huidige, moeilijke arbeidsmarkt?
2. Bent u op de hoogte van het initiatief van de Startersbeurs?
3. Deelt u onze opvatting dat de Startersbeurs een goede aanvulling kan zijn op het huidige beleid en dat het een goed instrument is bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid?
4. Bent u bereid om het initiatief van de Startersbeurs over te nemen en op korte termijn tot een plan van uitvoering te komen?
In afwachting van uw schriftelijke antwoorden, verblijf ik,
hoogachtend,
namens de fractie van GroenLinks
L. Landré,