De zoek geraakte kunstwerken van 14 vrouwelijke kunstenaars uit Bosnië zijn alsnog in het Huizer Museum in Huizen aangekomen. Wel is een kunstwerk beschadigd geraakt. De overige werken worden nu alsnog zo snel mogelijk geëxposeerd in het museum. Eind oktober meldde het museum dat zeven videofilms en een aantal grafische werken van 14 Bosnische vrouwelijke kunstenaars op Schiphol spoorloos waren verdwenen.
Verder
Zoals wij u eerder melden was de kunst van 14 vrouwelijke Bosnische kunstenaars zoek. Het enige dat bekend was bij het Huizer Museum, was dat de pakketten op 2 oktober verstuurd waren vanuit Bosnië. De tentoonstelling is toen iets aangepast. Van de 14 kunstenaars waren posters gemaakt en de tentoonstelling was aangevuld met kleine werkjes van Gooise Kunstenaars, in het kader van de Bosnië -uitwisseling en de striptentoonstelling uit Bosnië ZE-STRIP was ingevoegd. Al met al was het dus een mooie expositie, maar het gemis van de originele werken van de vrouwen uit Bosnië bleef.
Reden voor de verlate aankomst via de TNT kon niet worden gegeven. Er is veel gebeld naar Bosnië, naar Museum Zenica die de bemiddeling regelde. Ivan Mijatovic, de Huizer kunstenaar van Bosnische afkomst heeft veel met de Bosnische directeur overlegd. De meeste werken zijn goed aangekomen, alleen het keramische beeldje is stuk. Of dat tijdens het vervoer is gebeurd of dat men toch meende te moeten kijken of er ‘iets’ in zat, is uiteraard niet te achterhalen.
Tijdens de opening van de tentoonstelling is het probleem uitgelegd door directeur Elganan Jelsma: “Wij wilden niet met een heel andere tentoonstelling komen. Alle persberichten en uitnodigingen waren de deur uit en we sloten aan bij de Week van de Geschiedenis, waarin het thema oorlog en vrede is. Dus we moesten door …We kunnen de vrouwelijke kunstenaars van Bosnië niet in de steek laten, want ook zij moesten in moeilijke tijden door …Zo zong Lenette van Dongen in haar programma Jagadamba (de wereldmoeder):
‘En toen ze weer thuis kwam,
in haar kapot geschoten dorp,
is ze in de puin van haar huis
op zoek gegaan naar een pannetje
Gewoon een pannetje
Omdat er morgen weer gekookt moet worden
Want wat er ook gebeurd is
De vrouw moet door.’
Dus toch een uitwisselingstentoonstelling met Bosnië. Van de 14 kunstwerken is een afdruk gemaakt en deze 14 posters zijn tentoongesteld, met de uitleg van de kunstenaars erbij! Zodra de originele werken arriveren zullen deze alsnog worden ingevoegd in de tentoonstelling.”
En zoals beloofd tijdens de opening: de originele werken zijn vanaf heden te zien in het Huizer Museum. Ook de strip-tentoonstelling en de Gooise kunstenaars zijn nog aanwezig, maar het geheel is uitgebreid met foto’s, collages, schilderijen, grafiek en video’s en het kapotte keramische beeld. Het is een prachtige tentoonstelling geworden, met veelal ontroerende onderwerpen. Een aquarel met als titel ‘Sweet Violence’ laat een gewond kind zien, op de wandkleden uit de serie ‘Advices’ ook vaag de kenmerken van mishandeling, verder zijn er foto’s van een vrouw die zichzelf beschilderd met haar familiegeschiedenis en ga zo maar door. Zeker de moeite van een bezoek waard.
Er is een full colour catalogus aanwezig met Nederlandse, Engelse en Servo-Kroatische teksten. De Bosnische vrouwelijke kunstenaars zijn:
Čmajčanin Lana (1983)
Čmajčanin Leila (1981)
Ćehajić Lejla (1978)
Dukić Sandra (1980)
Hasanbegović Nela (1984)
Huseinović Dženita (1981)
Jušić Adela (1982)
Kujundžić Emina (1980)
Papišta Renata (1981)
Porobić Lejla (1975)
Simčić Iva (1974)
Smajlović Merima (1975)
Veselinović Zvjezdana (1979)
Vidović Ana (1976)
Deelnemende Nederlandse kunstenaars (lid van de Gooise Kunstkring): Lenie Bos, Charlene van den Eng, Elganan Jelsma, Fanny Kiezenberg, Madeleine Metsaars, Ivan Mijatovic, Marjolein Schiffers, Rob Schultheiss, Dirk van Someren, Willem van Spronsen, Elize van der Werff, Erica M. Wesseling en Wilma van Weijen-van Iersel.
Huizer Museum, Achterbaan 82, 1271 TZ Huizen, zie ook www.huizermuseum.nl .
Open: dinsdag t/m zaterdag van 13.30-17.00 uur. Entree: 3,00, MK: gratis, CJP: 1,50.
Nog t/m 19 december
‘ZIJ PERSOONLIJK, One Lično’ in het Huizer Museum te Huizen