ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Apotheekmedewerkers leggen werk neer: veel apotheken dinsdag gesloten | NH Gooi

Apotheekmedewerkers leggen werk neer: veel apotheken dinsdag gesloten

  • Maandag 11 november om 08:00 | bijgewerkt: om 12:33 uur
  • Erwin Bakker

De kans is groot dat je morgen voor een gesloten apotheek staat. Apothekersassistenten staken voor het eerst in de geschiedenis op landelijk niveau.

Apotheek stock
Apotheek stock|Adobe Stock

De vakbonden pleiten al langer voor betere loonvoorwaarden voor apothekersassistenten. Het werk aan de balie, waarbij assistenten klanten te woord staan en uitleg geven over medicatie, wordt steeds zwaarder.

"Het is een belangrijke taak en vereist veel verantwoordelijkheidsgevoel, maar het loon blijft achter", zegt Boersma, voorzitter van de coöperatief samenwerkende apothekers Gooi en Omstreken in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

De werkgevers zouden graag hogere lonen willen bieden, maar geven aan beperkt te zijn door de vergoedingen vanuit zorgverzekeraars. "De tarieven zijn onvoldoende gestegen om de lonen eerlijk te verhogen."

Naast loon vormt ook de stijgende werkdruk een grote uitdaging. De tekorten aan geneesmiddelen maken het werk moeilijker. "We hebben steeds vaker te maken met medicijnen die niet voorradig zijn,” legt Boersma uit. “Dan moeten apotheken onderling uitzoeken wie nog iets op voorraad heeft. Dat verhoogt de werkdruk enorm."

Verzekeraars en politiek

In de achtergrond speelt ook de invloed van zorgverzekeraars en politiek een rol. Veel apotheken zien hun financiële speelruimte afnemen door vaste tarieven en lage marges op medicijnen. Volgens Boersma is er een noodkreet vanuit de sector naar de politiek om in te grijpen. "De verzekeraars bepalen een groot deel van onze tarieven, maar die tarieven houden onvoldoende rekening met de stijgende kosten van de afgelopen jaren."

De toenemende schaarste van geneesmiddelen leidt soms tot frustratie bij klanten, wat de werkdruk en ook agressie aan de balie vergroot. Assistenten worden steeds vaker geconfronteerd met mensen die hun frustraties uiten. "Gelukkig blijft dit meestal bij verbale agressie, maar het maakt het werk wel zwaarder."

Daarnaast kampt de sector met personeelstekorten, waardoor vacatures voor apothekersassistenten moeilijk te vullen zijn. Door de stakingsactie willen de apothekers ook benadrukken dat het belangrijk is om nieuwe mensen te blijven aantrekken en het vak aantrekkelijk te houden.

Spoedmedicatie

De impact van de staking op dinsdag is groot. Veel apotheken zullen die dag gesloten zijn, waardoor reguliere medicatie en herhaalrecepten mogelijk niet opgehaald kunnen worden. Spoedmedicatie zal echter altijd beschikbaar blijven, benadrukt Boersma.

"Bij spoedgevallen is er altijd een oplossing", verzekert hij. “We adviseren patiënten om hun medicatie maandag al op te halen, of te wachten tot woensdag als het niet dringend is."

Boersma hoopt dat de staking leidt tot een doorbraak in de gesprekken over de arbeidsvoorwaarden van apothekersassistenten. "Als regio werken we nauw samen om stageplekken te bieden en het werk aantrekkelijk te maken, maar zonder betere loonvoorwaarden blijft het lastig." Hij benadrukt dat veel apothekers solidair zijn met hun medewerkers en de staking als een noodzakelijk signaal zien.

Luister het hele gesprek met Robert Boersma via de volgende link.

NH Gooi Zaterdag - Staking van apothekers

De kans is groot dat patiënten dinsdag 12 november voor een gesloten apotheek staan. Die dag staat er namelijk een landelijke staking van apothekersassistenten op het programma. Voor het eerst in de geschiedenis! Ook veel apotheken uit de regio Gooi, Eemland en Vechtstreek doen hieraan mee.We praten hierover met Robert Boersma, voorzitter van de Coöperatief Samenwerkende Apothekers Gooi en Omstreken (SAGO).